2013. május 27., hétfő

Specialist Games: vége? -- Köszi, GW!

Ezelőtt soha nem foglalkoztam táblás stratégiai játékokkal, max. számítógépen nyüstöltem az ellenfeleket. A Blood Bowl, viszont annyira megfogott, hogy elkezdtem gyűjtögetni ezeket a kis mütyüröket :-)

Sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy a Games Workshop teljesen mostohagyerekként kezeli ezt a király kis játékot. Ahogy nézegettem a figurákat, a többi játékhoz képest elég oldschool kinézettel bírtak, ami annak köszönhető, hogy hivatalos kiadás utoljára 1994-ben volt ezekből a figurákból. Nem is csoda, hogy megjelentek az alternatív figuragyártó műhelyek (Greebo, Nemics és a többiek, ld. a Hol szerezhetek Blood Bowl figurákat? linket baloldalon).

Az utóbbi időben sok fórumon feltünt, hogy kezdenek eltünedezni a Specialists Games figurái (értsd: mindenféle értesítés nélkül egyik napról a másikra eltűnik a GW oldaláról, nem lehet rendelni, és a retailerek se tudnak semmit az egészről). Érdemes körülnézni néhány fórumon (pl. magyarul, angolul).


Az ok pedig egyszerűnek tűnik, ez pedig a pénz. Úgy áll a helyzet, hogy egyszerűen nem éri meg a GW-nek ezekkel a játékokkal foglalkozni (pedig ahogy hallom, a Mordheim/Necromunda is kiváló játékok, nagyon dícsérik mindenhol a szabályrendszerüket). Gondolj bele, hogy mekkora összegekbe kerül egy Warhammer Fantasy vagy 40K sereg, olyan 150k körül van egy versenycsapat ahogy hallottam, ezek az igazi fejőstehenek. Ehhez képest a Specialist Games játékokban 10-15 figurára van csak szükséged, ami a tizedéből (max.) kijön. Nekem pl. van goblin csapatom WFB-ből félig konvertált éjgoblin squadból, amit akciósan vettem 3000 Ft-ért :-)

Mindenhol megy a találgatás, hogy vajh mi lesz ennek az egésznek a vége, de nagyon úgy néz ki, hogy a BB kivételével minden játék eltűnik a süllyesztőben. Csak hogy tiszta legyen a kép, egyelőre a BB-ről sincs hivatalos infó, hogy mi lesz a sorsa. Emlegetnek jubileumi újrakiadásokat, de azt is már évek óta, esetleg az IP eladását (pl. az FFG is kiadott BB-s kártyajátékot), ill. még a Finacast-ként való figura újranyomások is felmerültek, de mondták, hogy többeknek már a kiöntőformája sincs meg (meg hát a Finecast minőségről is sok rosszat lehet hallani). Azért szomorú ez, mert azért mindegyik mögött van egy közösség, amit megfosztanak a szórakozásától, mert igazából ez történik: a GW el se hajlandó adni a jogokat, és ha ő nem csinál belőle pénzt más se csináljon. Itt pl. arra gondolok, hogy az amerikai BB versenyt megszüntették (ami amúgyis csak az egyéb játékaik reklámozásáról szólt állítólag), odaadták a NAF-nak a szervezést. A NAF meg minden évben csinált saját block dice-okat, amit most tizen-valahány év után kifogásolt a GW, és hivatalosan felszólították a srácokat, hogy ezt fejezzék be. FUMBBL-re is ráírtak valamikor, hogy haladéktalanul hagyják abba ezt a tűrhetetlen hülyeséget, amit csinálnak. Remek, köszi :-)

Miközben elkezdtem ismerkedni ezzel a táblás világgal, elég sok negatívumot hallottam a GW-ről. Gondoltam ah, biztos csak felfújják a dolgokat, de kezdem úgy érezni, hogy valahol jogosak ezek az ellenhullámok. Hogy egy-két példát említsek, itt egy Hogy tudnék Blood Bowlt játszani, hogy ne támogassam a GW-t? fórum szál, és egy outrage-ben írt wiki is. Hasonlókat rengeteget találtok a neten.

Szóval kíváncsi leszek, mi lesz a dolog vége. Reménykedem, hogy a mostani trendhullámok után (a gyüjtögetős kártyajáték és a 4-5 számítógépes játék sikerére gondolok) csak észbekap a GW, hogy ezzel megéri foglalkozni. Ha nem, végülis az se gáz, mert az elmúlt 10 évben gyakorlatilag semmi hivatalos támogatást nem kapott a játék, mégis él és virul, az LRB-ket már régóta a community fejleszti (egy kanyi jó szót se kapnak érte egyébként -- valamelyik GLN-ben olvastam egy interjút, ezt az alapján mondom, de most épp nem találom, keresgéljetek). Ehhez képest a játék fejlődik, játékosokat lehet találni, Magyarországon két liga is fut épp (a netes változatokat nem számolva), októberben itt az EuroBowl... Szóval megy ez nélküled is GW, köszi! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése