2014. augusztus 21., csütörtök

Put da boot in, avagy fouling minden mennyiségben!

Az élet bonyolultsága kicsit lejjebb adott, így ismét van időm egy kicsit játszani, blogolni. Mostanában kapott szárnyra egy flame a Fumbblin a Turn 16-ban történő fouling etikai vonatkozásai körül :-) Szerintem a srácok túlbonyolítják a dolgokat, én soha nem gondolkoztam egy pillanatig sem azon, hogy bejátszunk-e egy gang foult, ha az utolsó körben ott fekszik a lábam alatt az ellenfél sztárjátékosa :-) Mondjuk a szavazatom valószínűleg nem irányadó, mert főleg gobbózok és agyatlanul nyomom a taposást ha van oka, ha nincs :D

Egy tökéletesen kivitelezett gang foul!

Gondoltam ennek kapcsán írok pár szót a taposás játéktechnikai vonzatáról.

Megéri-e?

Az első kérdés ugye mindig ez. Nos, azt valószínűleg mindenki tudja, hogy akkor történik kiállítás, ha vagy a páncél, vagy a sérülés dobás eredménye azonos számokat mutat (azaz két egyest sikerül dobni például, csak hogy a legjobb esetet emlegessük). Ennek az esélye páncéldobással 1/6, ha az átmegy, akkor nagyjából 1/3 eséllyel leküldik a játékosunkat a pályáról.

Ilyenkor a játékosunkat kiállítják, hacsak nincs egy bevethető bribe, amivel a bíró 5/6 eséllyel szemethúny az eset előtt, bármi is volt annak a kimenetele.

Ha így tekintünk a dologra, látszik, hogy kb. ugyanaz az esélye annak, hogy leküldik a játékosunkat, minthogy letakaríthatjuk a földön fekvő játékost a pályáról - ha tudunk megfelelő assistot adni, akkor az armour roll alapból átmegy, és az injury táblázat alapján olyan 41.67% esélye van, hogy kikerül a játékos (KO-val vagy komolyabb sérüléssel).

Itt lehet egy kicsit számolgatni, hogy mikor éri meg igazán a dolog, de néhány ökölszabályt érdemes szem előtt tartani:
 • Figyelj oda, hogy kivel taposol! Nagyon nem éri meg elveszteni egy 110-be kerölő blitzert pl., aki a csapatod egyik legfontosabb pozícionális játékosa azért, hogy egy sima, Loner lineman vagy egy 30-at érő félszerzet lekerüljön az asztalról. Próbálj alacsony TV-s játékossal minél nagyobb fájdalmat okozni az ellenfélnek, pl. egy Lonerrel betalálni a befejlődött, Claw + Block + Guard minotauruszt már lényegesen jobb választás.
 • Emberelőnyben érdemesebb a dolgot erőltetni, mert hátrányba nem kerülsz, viszont az előnyödet növelheted.
 • Assist: ha már foulolsz, csináld rendessen! Minden egyes segítség sokat számít a százalékokban, olyan 15%-kal nő az esély a páncél áttörésére assistonként.
 • Sztárokat gondolkodás nélkül taposs! Ha a földre kerül egy Ag5, St4 Wardancer miután elrontott egy beugrást a ketrecbe, vagy az ellenfél ClawPoMb játékosa épp a lábaid előtt fekszik, ne agyalj, rugdosd meg!
 • A második félidőben lehet bátrabban szabálytalankodni, főleg, ha már beállt az 1-1, nálad a labda, és megpróbálod kihúzni teljesen a félidőt. Ilyenkor egy sima KO is teljesen megfelel, még ha kiállítanak is, mert ha ügyes vagy, jó eséllyel nem fog visszajönni már a pályára a játékos, max. csak egyetlen körre.

Skillek

Van két skill, amit mindenképp meg kell említeni a taposások kapcsán, ezek a Sneaky Git és Dirty Player.
 • Sneaky Git: Ezzel a skillel ha nem megy át a páncéldobás, nem állíthatják ki a játékost. Gyakorlatilag ingyen foult jelent :-) Ha nincs jobb, érdemes felvenni (pl. egy-egy halflingnak, gobbónak szerencsés), de nem érdemes spammolni, lévén körönként úgyis csak egyszer lehet taposni. A jó benne, hogy ha kiállítják a játékost, biztos lehetsz benne, hogy legalább ~1.5 körre kivonod a forgalomból a megtaposott játékost (minimum stun lesz az eredmény, és a következő körben -3 mozgás bejátszik), így a meccs vége felé ez kritikus lehet, hogy megakadályozzunk egy esetleges TD-t.
 • Dirty Player: A taposás Mighty Blow-ja. Mivel +1-et ad vagy a páncél, vagy a sérülésdobásra (opcionálisan használható skill), lényegesen megemeli a játékos letakarításának esélyét: a szokásos 41.67% felmegy 58.33%-ra, azaz az esélyed majdnem 60%! A régi szép időkben a módosító +2 volt, ez olyan 70% feletti értéket jelentett, de sajnos nerfelték.
A két képesség párban a legjobb, viszont ha csinálsz ilyen játékost, ezen a két skillen kívül semmi mást nem érdemes felvenni neki. Csak feleslegesen növeli a TV-t, és ha rendesen használod a srácot, úgyis a kispadon fog ülni a kiállítás miatt legalább a meccs felén...

Statisztikák

Ha már ennyit beszéltünk a dologról, lássuk a konkrét számokat! A táblázatot az alábbi cikk alapján ollóztam össze.

A páncél áttörésével kapcsolatos statisztikák (minden assist után csak csökkentsd egyel a páncélértéket):

Páncélérték1234 5 6
Esély az áttörésre100%97.22% 91.67% 83.33%72.22%58.33%


Páncélérték78910 11 12
Esély az áttörésre41.67%27.78%16.67%8.33%2.78%0%

A fentieket érdemes egy kicsit átböngészni. Mint látható, vannak érdekességek, pl. nem feltétlen érdemes 3% esélyért +1 assistot odavinni (pláne, ha még dobni is kell rá, hogy a fél pályán átvigyük a segítő játékost), hogy az AV-t lecsökkentsük 2-ről 1-re. A másik fontos dolog, hogy nagy ugrás van a 6-7-8-as páncélérték között, ezeket fontos megjegyezni (~60%/~40%/~30% esély).

Sérüléssel kapcsolatos statisztikák pedig a következőképp alakulnak:

SkillekStunKOSérülésJátékos letakarítása (KO  vagy Sérülés)
-58.33%25% 16.67%  41.67%
Dirty Player 41.67%30.56% 27.78%  58.33%

Itt a legfontosabbat már kiemeltük: a játékos letakarításának esélye lényegesen megnő azzal a +1 módosítóval a sérülésdobáson.

Na mindenkinek jó taposgatást, ne felejtsétek: Put da boot in!

A végére meg marad a szokásos körkérdés: szerinted belefér a szabálytalanság az utolsó, T16-os körben? Csak kivételes esetekben (pl. undead/necro/nurgle tapossa a játékost egy plusz zombi/rotter reményében)? Bármikor? Soha? Pofátlanság? :-) Lehet írni a commentekbe!

3 megjegyzés:

 1. A játék neve Vérfoci ezért nem kérdés, hogy akár az utolsó körben is.

  VálaszTörlés
 2. Én is hasonló véleményen vagyok :D Viszont sokszor szinte érzem a másik fél felszisszenést, amikor Fumbblin pl. az utolsó körben elkezdik a játékosaim körülállni a szerencsétlen kiválasztott célpontot :-)))

  VálaszTörlés
 3. Amúgy de szar ez a Googli Blogger... Hogy a rákba lehet elküldött megjegyzést szerkeszteni? Most komolyan nincs rá lehetőség? :D

  VálaszTörlés