2013. július 21., vasárnap

2013.07.13. EuroBowl gyakorlónap és verseny

Sikerült végre kb. idén először elmennem egy Blood Bowl versenyre :-) Elvileg minden hónap első szombatja körül van ilyen megmozdulás, de a nyaralások miatt kicsit felborult a rendszer és szavazások vannak az időpontokról az LFG-s fórumon (az augusztusi alkalomról itt folyik a diskurzus).

A D21-ben került sor a rendezvényre, a srácok rendesek voltak, kicsit előbb kinyitottak a kedvünkért (elvileg 3 meccs volt betervezve egymás után), mondjuk a nyitásnál volt egy kis csúszás, de bejutottunk :-) Most voltam itt először, de jó a hely: egy nagyobb tér van de az elég tágas, lehetett hallani a többieket üvöltözni és szentségelni a másik asztalnál egy-egy jól-rosszabbul sikerült dobás után, jó pár terepasztal áll a gamerek rendelkezésére, és van a közelben egy kínai kajálda is :-)


Azt hiszem 10-12 arc verődött össze (személyesen, a focipályán kicsit több :-)).

Nos, az EuroBowl szabályai minden évben változnak egy kicsit a házigazdák szájíze szerint, a legfrissebb kiírás itt található. Nagyjából egyébként 1 050 00 aranyból lehet összerakni a csapatot, és most épp úgy néz ki a dolog, hogy mindenki 6 skillel indul. Egyes csapatok +2 skillt kapnak (Chaos, Chaos Pact, Elf, High Elf, Human, Khemri, Nurgle, Slann), még a poén csapatok is (a Gobbó, Halfling, Ogre, Underworld és a Vampire), de nekik ebből az egyik lehet duplára felvehető skill (trait), egy játékosuk pedig 2 skillt is felvehet. Szóval van lehetőség ezekkel is sakkozni egy kicsit.

 Balra az én gobbóim teásdobozban, jobbra meg Chris összetekerhető pályája és konvertált gobbói


Az eddigiekhez képest a legnagyobb változás, hogy már rögtön az első nap kiosztásra kerül az összes skill még az első meccs előtt (az előző versenyeken az első nap 3, a második nap pedig újabb 3 skillt lehetett felvenni). Így pl. már elég izgalmasan hangzik egy Chaos csapat is (8 skillből már lehet válogatni).

A csapatom

Mivel játéktapasztalatom nem mérhető össze a srácokéval, akik 20+ éve játszanak, de azért elboldogulok a focipályán, gondoltam bepróbálkozom a gobbókkal. Egyfelől élvezetes velük játszani, ha az ember nem nyerni megy, másfelől sokat lehet tanulni helyezkedésről, mert anélkül lemossák őket a pályáról. Nehéz velük versenyen játszani, de hát úgy tanul legtöbbet az ember.

A csapatot így raktam össze, főleg a Christől ellesett cseleknek megfelelően:
 • 2 Troll (mindkettőnek Piling On)
 • 1 Looney (Dodge)
 • 1 Fanatic (Mighty Blow)
 • 1 Bombardier (naná, hogy ide ment a trait, Hail Mary Pass!)
 • 1 Pogoer (Sure Feet)
 • 2 gobbó (Diving Tackle)
 • 6 sima gobbó (skill nélkül)
 • ---------------------------
 • 3 Reroll
 • 1 Assistant Coach
 • 2 Bribe
Ami a skilleket illeti:
 • a Piling Ont sajnos alig tudtam használni. Armort nem dobok újra vele, nem nagyon éri meg szerintem, amúgy meg elég szarul dobáltam az injury-kat, egyszer sem jött be (stunból stunokat dobáltam). Gondolkozom, hogy az elején jobb lenne a Guard esetleg helyette, de az első 2 körön kívül sokat nem segítene, a trollok sokat vannak egyedül. Ugyanakkor az első körben lenne ott egy St4 gobbó a csatasorban, vagy egy St9 Fanatic, ami a 4-es erejű srácokat is darálná 3 block kockával (persze, ha nincs a közelben guard). Mondjuk ilyenkor úgysem azok a srácok vannak a LoS-en, hanem általában sima line-ok kerülnek oda félelembő. Mondjuk megértem :-)
 • A Hail Mary Pass egyértelműen a leghasznosabb skill volt a bombás srácon. A 2+ dobás teljesen vállalható, a lassabb csapatok ellen kiváló cage opener, a srácok többször be is nézték, mivel a pálya leghátsó zugába dugtam a kollégát és rendre elfelejtették, hogy ott van, a szóródás miatt fun is a dolog, és nem interceptolják a dobást.
 • A Fanatic eddig mindig Grab-et kapott nálam, de most kipróbáltam a Mighty Blowt. Úgy tűnik, hogy a Grab-bel pakolászósdi sokkal hasznosabb, mert egyfelől nekimehetek a saját gobbómnak is bátran vele, kiszabadítva azt egy-egy szorult szituációból (+1 mozgást adva neki), másfelől ha egymás mellé sikerül megfegtetni az ellenfél két játékosát, az ingyen armor/injury dobásokkal jár, és ebben a Grab nagyon nagy segítség. Az injury-kat meg szarul dobom, annyira, hogy azon még a MB se segít :-) Lehet egyébként legközelebb megkapja a srác mindkettőt egyszerre, és megpróbálok rá jobban vigyázni, ez így egy elég killer kombó lehet.
 • A Pogoer a Sure Feet-tel szintén egy jó választás volt szerintem. Az a 9 mozgás kritikus helyzeteket fordíthat meg (a leapről nem is beszélve). TimeBandit ellen pl. pont kapóra jött: egy kis tili-toli után sikerült olyan helyzetbe juttatni a pogoert, hogy egy Leap és 2 Go for it! ellenében be tudta vinni a labdát. Szerintem ezt a kiosztást megtartom.
 • Az biztos, hogy a Looney-ra nagyon kell vigyáznom, 2-3 körnél többet nem nagyon volt a pályán :-) A Dodge ebből a szempontból jó választás, viszont Block csak duplára jöhetne szóba (az viszont nagyon is jó helyen van a bombásnál), és sokszor 3 kockás nyaklevesekben részesült amiben elég sok volt a tiszta megfektetés :-) Az se segít mondjuk sokat, ha az ellenfél egy kritikus játékost blitz távolságban hagy. Simán nekimegyek a Looney-val (legyen az egy minotaurusz, witch elf vagy egy wardancer).
 • A Diving Tackle-t egyszer sem használtam. Nagyon tartottam elf-szerű csapatoktól, ezért választottam két ilyen skillt is, viszont egy olyan meccsem se volt, ahol ezeket a skilleket kamatoztatni tudtam volna. Lehet mondjuk azért, mert főleg bashing teamekkel kerültem össze, ill. a high elfek meg inkább blitzeltek és elfutottak a gáncsolós goblinok mellett.
 • A gobbóknak engedett 0-3 bribe vásárlása is, azt hiszem a kettő az ideális (háromhoz dobni kéne egy gobbót vagy rerollt, amikre meg nagyobb szükség van szerintem).
 • A 3 Reroll pont jó volt (bár volt olyan félidőm, ahol egyet sem kellett ellőnöm!)
Ami talán még jó lehetne, az néhány Catch: segíthetne a TTM összehozásában és könnyebben lehetne átpozícionálni a ketrecet, játékosokat a pálya egyik széléről a másikra, lehet ezt legközelebb ki is próbálom. Ugyancsak a TTM miatt egy trollra lehetne rakni egy Strong Arm-ot, hogy 3+-ra eldobhassa a gobbókat, de igazából az elég lutri amúgy is. Apho biztos, hogy nem kell, mert a gobbók olcsóbbak :-) A trollok meg regenerálnak.

Christ is kikérdeztem, hogy ő hová rakta a skilleket, lévén ő nagy gobbó edző (amúgy végül harmadik lett a versenyen :-)), nála a Looney kapott 2 skillt (Dodge, Side Step), a többi kb. hasonló leosztás volt. Látjátok, ennyit jelent a játéktapasztalat, én végül utolsó lettem, kemény 0 ponttal :D

Az ellenfelek

A verseny 10:00-re volt meghirdetve, össze is verődött vagy 12 fanatikus. Némi csúszás volt, pl. effektíve nem nagyon tudtunk bejutni a D21-be, Vihar is defektet kapott rögtön indulás után, de végülis hamar neki tudtunk kezdeni a csapatok kölcsönös gyepálásába. Két srác viszont csak beugrani tudott, az első meccs után el kellett menniük.

Első ellenfelem TimeBandit és a High Elf csapata volt. Elég katasztrófálisan dobáltam a blokkokat, páncél dobásokat, a trollok gyakorlatilag 3 kockákkal tologatták az elfeket jobbra-balra. Egy szerencsétlen turnover miatt sikerült megtaposni az egyik Elf Catchert viszonylag hamar (cas), de ezen kívül egy cast sikerült csak dobni. Szerencsére Time Bandit is hasonlókat dobott, a goblinok sokáig állták az elf rohamot, nem is fogytak nagyon, ami kivételes alkalomnak számított -- az első három körben egy gobbó sem került le a pályáról! :D TimeBandit kezdett, az első félidő felénél be is ugráltak az elfek a labdával. Utána volt egy szerencsés tili-toli játékom a ketrecben, ahonnét a pogoer be tudott futni a labdaccsal. A második félidő utolsó körében lett azt hiszem 2-1 a játék, TB el tudta húzni a félidőt, és sajnos a labdát úgy rugták be, hogy esélyem se volt a szokásos egy körös "felveszem-kézből kézbe adom-trollal elhajítom-befutok" cselre. Kiegyensúlyozott meccs volt, megérdemelt vereséggel.

Második ellenfelem Hammerhead volt, egy ugyancsak junior játékos, ráadásul vidékről vonatozott fel a megmérettetésre Lizardmen csapattal, respect! Itt keményen kikaptam 3-1-re, és azt hiszem ebből sokat tanultam. Egyfelől adódott a 2. körben egy lehetőség egy szaurusz kilökésére a pályáról, amire vérszemet kaptam, és 4 gobbó rá is ugrott a dinóra, viszont közben a másik oldalon meg egy skink szépen elsétált a labdával, és nem volt elég szabad gobbóm megfogni. Gyorsak ezek a kis dögök, most esett csak le a 8 MA :D A pogós meg egyedül kevés volt hozzá. A másik dolog, hogy komoly skink vadászásba kezdtem, mivel csak 4 volt az ellenfél csapatában. Arra utaztam, hogy ha őket ki tudom ütni a játékból, akkor gyakorlatilag nyerem a meccset, mert a szauruszok az 1 AG-val nem nagyon nevezhetők éppen labdazsonglőrnek :-) Ebbe sajnos pl. a láncfűrészes srác se nagyon segített, dobtam egy 3-as páncélt az első körben, utána kapott a fejére egy maflázst és le is sérült a játék további részére :-) A dobások különösebben nem jöttek össze, ráadásul a gobbóim igencsak fogytak (kettőt is kiállítottak, miközben skinkeket tapostak), ez meg is látszott a végeredményen. Na majd legkközelebb visszavágunk! :-)))

Harmadik ellenfelem Dantes volt. Ha jól vettem ki a helyzetet, előtte Chris goblinjaival játszott, akik azért lényegesen jobban csaltak, mint én :D A gobbók legnagyobb fegyvere többek szerint az, hogy nincsenek felkészülve rájuk az ellenfelek -- máshogy kell velük is, de ellenük is játszani. Ha ismered a gobbó trükköket, lényegesen könyebb dolgod van ellenük, és Dantesnek ahogy hallottam nem nagyon sikerültek a dobások. Ellenem viszont nagyon odafigyelve és fegyelmezetten játszott, mondhatnám "tak"-ra, ütemszerűen gyalulta a goblinokat a pályáról, következetesen 3 kockával dobálva szinte mindig. Az első 2 körben leszedte a pályáról a Looney-t és a Fanatic-ot, onnantól erősen nehéz dolgom volt. Viszont így is sikerült azért remélem némi fejtörést okozni. Az első félidő végére 1-0 volt csak az állás ellenem. A második félidőben sajnos volt egy elrontott dodge, ami segített volna egyenlíteni a legelején, de az orkok így simán ellopták a labdacsot. Próbáltunk kitartani, ami sikerült is, de azért a 2. félidő 8. körében csak bevitték a labdát az orkok :-) Egy utolsó körös berúgás utáni "fut a goblin felveszi a labdacsot, leadja egy troll melletti gobbónak aki aztán berepül és megdob 2 GFI-t" azért szépített a helyzeten egy kicsit :-)))

A végeredmény

A végeredmény egyébként az alábbiak szerint alakult (köszönjük Viharnak a mágikus számevaluációkat!) :

Név Csapat Pont TD Cas
1. Vihar Törpe 3 6-2 13-2
2. Alex Dark Elf 2,5 5-2 4-4
3. FaVi Slann 2 4-3 2-4
4. Khris Goblin 2 3-2 5-2
5. Hammer Lizardmen 1,5 5-4 7-4
6. Dantes Orc 1 4-5 7-1
7. Discret Human 1 3-4 3-0
8. TimeB. High Elf 1 4-6 5-6
9. Torq Halfling 0,5 2-5 1-11
10. Roante Goblin 0 4-8 2-14 <-- Na itt vagyok én is kéremszépen! :D

Végeredményben azért mentem oda, hogy jól érezzem magam, és ez maximálisan sikerült is. A 0 pont után van hova fejlődni, látványos is, szóval rock'n'roll! Cél a dobogó teteje legközelebb! :D

Ja, hazafelé a 75-ös troli megállójánál meg láttam egy ilyen betontömböt, gondoltam megosztom veletek, mert mókás :D Amúgy meg találkozunk a következő versenyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése